evden eve nakliyat

Invitatie - Ad Honorem Acad. Anton

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. PDFImprimareEmail

invitatie

 


In Memoriam - Acad. Ioan ANTON


 

Stimate Colege,

Stimați Colegi,

 

În 12 aprilie 2021, Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Academia Română, filiala Timișoara, evocă amintirea Academicianul și Rectorului Ioan Anton, personalitate care a marcat decisiv, pentru mai mult de jumătate de secol, destinele Politehnicii din Timişoara şi ale Academiei Române.

 

După  obținerea diplomei de bacalaureat, şia îndreptat paşii spre Politehnica din Timişoara, în perioada 19431948, obținând diploma de inginer cu distincția Magna cum Laude, sub îndrumarea magistrului său, acad. Aurel Bărglăzan. Cariera profesională în Politehnică  sa împletit cu cea de cercetător  ştiințific în cadrul Academiei Române – Filiala Timişoara, începând cu anul 1951. Întreaga carieră didactică şi ştiințifică a acad. Ioan Anton sa contopit cu dezvoltarea Politehnicii timişorene, la care a contribuit decisiv ca prodecan (19511953) şi decan (19611963) al Facultății de Mecanică, prorector (19631966) şi rector al Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara (19711981).

 

Rectorul Ioan Anton şia lăsat cea mai puternică amprentă asupra dezvoltării Politehnicii din Timişoara, atât prin spiritul insuflat cadrelor didactice şi cercetătorilor ştiințifici, prin exemplul personal de efort continuu dus până la limita sacrificiului, lăsând în urmă o moştenire remarcabilă, concretizată şi prin îmbogățirea patrimoniului campusului universitar cu spații didactice, laboratoare de cercetare, cămine studențeşti  şi cantine, regăsite în 28 de clădiri. Adevărat formator de  Şcoală, Ioan Anton rămâne un reper pentru zeci de generații de studenți, ingineri, dascăli şi cercetători ale căror destine se împletesc cu renumele Politehnicii Timişorene.

 

Academicianul Ioan Anton se înscrie la loc de cinste în panteonul Academiei Române, al cărei vicepreşedinte a fost în perioda 19741990, respectiv preşedinte adinterim în 19811984. Filiala din Timişoara a Academiei Române îi datorează în covârşitoare măsură statutul de puternic centru de cercetare ştiințifică. În peisajul cercetării ştiințifice româneşti, Ioan Anton rămâne incontestabil seniorul Maşinilor Hidraulice şi Cavitației, lăsând moştenire monumentalele monografii de Turbine Hidraulice, Cavitație şi Efecte de Scară Energetice şi Cavitaționale, dar  şi un număr impresionant de peste 250 lucrări ştiințifice.

 

Vă adresăm invitația de a fi prezenți la acest eveniment, prin intermediul platformei Zoom și a paginii oficiale de Facebook a Universității Politehnica Timișoara.

Evenimentul on site se va desfășura în cadru restrâns, în incinta Bibliotecii Centrale a Universității Politehnica, sala Polivalentă, începând cu ora 11:00.

Ne vor onora cu prezența:

  • - Conf.univ.dr.ing Florin Drăgan - Rectorul Universității Politehnica Timișoara
  • - Academician Dan Dubină - Președintele Filialei Timișoara a Academiei Române
  • - Prof.dr.ing Ioan Carțiș - Membru al Academiei Tehnice, Rector UPT între anii 1996 - 2004
  • - Dr. Ladislau Vekas - membru corespondent al Academiei Române
  • - Prof.dr.ing Ilare Bordeașu -  directorul departamentului MMUT și șef al Laboratorului de cavitație din cadrul Laboratorului de Mașini Hidraulice din Timișoara
  • - Prof.dr.ing. Romeo Susan – Resiga – director al Centrului de Cercetări în Ingineria Sistemelor cu Fluide Complexe

Evenimentul va fi moderat de către domnul Prof.dr.ing.Liviu Anton.

Accesarea platformei de comunicare audio-video Zoom se va putea realiza începând cu ora 11.00

 

Pentru a participa vă rugăm să parcurgeți următorii pași:

A. Să vă înregistrați completând formularul, folosind adresa de email pe care ați primit invitația:

B. După completarea formularului, veți primi un link pe care sunteți rugați să îl accesați luni, 12 aprilie începând cu ora 11:00, pentru a participa la eveniment LIVE.

Evenimentul va putea fi urmărit online pe pagina de Facebook a Universității Politehnica Timișoara, la adresa: https://www.facebook.com/UPTimisoara

 

Prezența dumnevoastră ne onorează!"

 

Rector

Conf.univ. Dr. Ing. Florin Drăgan