Responsabili:                  Ing. Vetres Ion

                                    

Sistemul Lidar

Departamentul de Masini Mecanice, Utilaje si Transporturi

Facultatea de Mecanica

Universitatea Politehnica Timisoara

Universitatea Politehnica

Timisoara

Facultatea de Mecanica

Departamentul MMUT

Laborator Multifunctional

de Masini Termice si Energii Neconventionale 

Metodele optice utilizate īn sondarea atmosferei de la distanţă sunt capabile să ofere măsuratori tridimensionale de distribuţii de aerosoli pe baza analizei radiaţiei retroīmprăştiate pe aceştia, īn masura alegerii unor localizări potrivite. Datorită dimensiunilor micrometrice ale particulelor, cele mai puternice dintre sistemele folosite sunt cele care īncorporeaza laseri. Dezvoltarea laserilor pulsaţi au facut posibilă realizarea unei noi generatii de sisteme care trimit īn atmosferă pulsuri scurte de mare intensitate, determinānd astfel o intensă īmprăştiere pe constituenţi şi permitānd recepţia unor semnale retroīmprăştiate suficient de puternice pentru a fi extrase din zgomotul de fond.

Principiul de funcţionare este similar radarului dar utilizează radiaţie luminoasă īn locul undelor radio, ceea ce īnseamnă că sistemul trebuie să dispună de componente optice care să direcţioneze, să intercepteze şi să detecteze radiaţia provenită din interacţia radiaţiei de sondare cu mediul investigat. Datorită intervalului dimensional mic al lungimilor de undă utilizate (IR-vizibil-UV), sistemele de teledetecţie activă cu laser oferă oportunitatea de a studia constituenţii atmosferici care sunt "invizibili" pentru sistemele radar. Īn particular, sistemele LIDAR şi LIDAR-DIAL pot fi utilizate pentru detecţia şi analiza radiaţiei difuzate atāt pe molecule de aer cāt şi pe suspensii solide sau aerosoli prezenţi īn atmosferă, fiind caracterizate de o sensibilitate mare (10 ppb) şi rezolutie spatială bună la distanţe considerabile.

LIDAR (LIght Detection And Ranging) reprezintă un sistem de sondare cu laser a atmosferei, care permite detecţia pe o direcţie a particulelor īn suspensie, cu foarte bună precizie şi īntr-un timp foarte scurt (secunde). Sistemul are la bază un emiţător (laser pulsat, de mare putere), un receptor (telescop + fotodetectori de nivel scăzut, foarte rapizi) plasate īn acelaşi loc şi un sistem de achiziţie şi conversie analog-digitală de mare viteză. Radiaţia transmisă de laser īn atmosferă este īmprăştiată pe aerosoli, astfel īncāt radiaţia care se īntoarce de la fiecare volum de aer poate fi capată, detectată şi analizată. Semnalul obţinut conţine informaţii despre concentraţia particulelor de pe direcţia fasciculului laser şi despre anumite caracteristici fizice ale acestora..

Principiul de funcţionare a sistemelor Lidar

Contacte:

Noutati:

Redirectionare:

 Director Laborator

Prof.dr.ing. Ioana IONEL

tel: +40 256 403670

fax: +40 256 403669

e-mail: ioana.ionel@mec.upt.ro

 

Responsabil Tehnic

Dr.ing. Francisc POPESCU

tel: +40 (256) 403667

 

Responsabil Web

Ing. Ion VETRES

tel: +40 (256) 403746

e-mail: vetres.i@gmail.com